Het brandt! Het brandt!(favoriete uitroep van kleine Hans)

Art1. Hans Gerardus Celina Wouters stookte als kleine kerel vuurtjes in den hof van vava Gerard en op het scoutsplein. Vuurkestook had hem in de greep.

En vanop de schoot van moemoe Celine roerde hij mee in de kookpot boven het haardvuur. De geur van pruttelende stoofpotten overmande kleine Hans. Op school ging hij dan ook voluit voor de opleiding tot topkok en sloeg de vlam vanzelf in de pan.

Toen hij zijn hart verloor aan zijn muze Valerie, imponeerde hij haar met op vuur gestookte potjes. Voor haar loopt hij het vuur uit zijn sloffen. Dat lukt hem nog steeds, ook na jaren ‘huwelijksbeproeving’.

Art2. Een teut was, zo leert ons het internet, ‘een rondreizende handelaar of ambachtsman die vanuit zijn thuisbasis in de Kempen met zijn koopwaar op de rug naar Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg of zelfs Denemarken trok. De teuten vertrokken in de lente naar andere streken om daar rond te venten of er een winkel open te houden. In de winter keerden ze terug om hun tijd thuis door te brengen.’

Niet te verwarren met: ‘Hij is teut’, de vrolijke toestand van licht aangeschoten zijn, alhoewel dat toegestaan is als Hans serveert.

De oudste vermeldingen van het woord Teut zijn te vinden in de streek van Mol, Balen en Dessel. En wat wil het toeval? Dat de roots van Valerie zich in Dessel bevinden. (Tenminste, dat is wat haar familienaam Van Dessel laat vermoeden.) Had ze Van Uitstel geheten, had hier waarschijnlijk nog geen woord gestaan.

Hans Gerard is echter te veel huismus (lees vuurvogel) om voortdurend rond te trekken. Winter en zomer brengt hij zijn ambacht voornamelijk aan de man in de Kempische heimat waaraan hij zo verknocht is.

Art3. Teute Gerard: de Kempisch-Antwerpse uitdrukking waarmee Hans gehaastheid, culinaire clichés en eenheidsworst de rug toekeert. Hier wordt enkel gekookt met Passie.

Hans Gerard en Valerie volgen hun hart en roots en vormen samen Teute Gerard, Stoken en koken. Laat je verrassen door de smaak en de sfeer van dit gedreven duo met goesting voor creativiteit, koken, vuur en natuur. Samengevat: Gensters! Vonken!

Zolang de pot op het vuur staat, leeft de vriendschap